De Kienehoef
Kamperen
Voorzieningen
Omgeving

Sint-Oedenrode

Beleef Sint Oedenrode

Overal waar u kijkt ziet u de schoonheid van de Brabantse Meierij. Het riviertje de Dommel stroomt dwars door het historische centrum van Sint-Oedenrode en geeft het dorp een uniek karakter. Sint-Oedenrode is een ware groene oase en niet voor niets uitgeroepen tot groenste dorp van Europa! Natuurbeleving en ontspanning gaan hand in hand. Dat is wat u zult ervaren bij de Kienehoef.

Er zijn diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar bij de receptie die in en rondom Sint-Oedenrode lopen. Daarnaast lopen er knopenroutes door het dorp. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: Kasteel Henkenshage en park, de Corridor, de Martinuskerk, de Borchmolendijk en uiteraard de markt waar het bruisende centrum van Sint-Oedenrode te vinden is met terrasjes en veel winkels.

Kasteel Henkenshage

Kasteel Henkenshage is een kasteelachtig gebouw. Officieel is kasteel Henkenshage geen kasteel maar een versterkt herenhuis zonder militaire functie. Het is gebouwd in het begin van de 14de eeuw. Het kasteel bestaat uit een voorgebouw dat aan twee kanten een binnenplaats omsluit. Het kasteel bestaat uit een voorgebouw dat aan twee kanten een binnenplaats omsluit. De voorpoort wordt omringt door twee ronde torens. Ook op de hoeken zijn torens te vinden. Het kasteel staat op een eiland en heeft een schitterend park om zich heen. Op zondag is het kasteel geopend voor rondleidingen. Tevens worden er veel bruiloften georganiseerd.

Kasteel Dommelrode

Kasteel Dommelrode dateert uit de zestiende eeuw. Het is dus een jong kasteel. In de begintijd werd dit kasteel De Bocht genoemd, omdat het gebouwd werd in een bocht van de Dommel. Dit kasteel is na een grondige restauratie in 1963 in gebruik genomen als gemeentehuis. Tijdens de restauratie werden een aantal belangrijke overblijfselen gevonden zoals een waterput in de hal. Er is een klein museum gevestigd waar archeologische vondsten worden tentoongesteld.

Knoptoren

Aan de oever van de Dommel, uitziend over de velden en de oude kern van Sint-Oedenrode staat de Knoptorenkerk. Eeuwenlang is de Knoptorenkerk de plaats geweest voor missen en kerkdiensten, feesten en rouwplechtigheden zowel in tijd van oorlog als in vrede. Een aantal keren zijn kerk en toren vernield maar het haantje op de Knoptoren blikkert als nooit te voren in de zon. In 2009 is de Knoptorenkerk door de Protestantse gemeente overgedragen aan de Stichting Knoptorenkerk. De hoogte van de toren is 62 meter. De klautertocht van 154 treden eindigt bij het uurwerk. Vandaar hebt u bij helder weer een schitterend uitzicht. U ziet Westpoint in Tilburg en de Sint Jan in Den Bosch en ook de prachtige groene omgeving van Sint-Oedenrode. Lichtkunstenaar Geert Mul heeft in de afgelopen jaren 3 kunstwerken in de
toren gerealiseerd.

Een keer per maand is het mogelijk om de knoptoren te beklimmen. De klautertocht van 154 treden eindigt bij het uurwerk. Vandaar heb je een schitterend uitzicht. Via rondleiding@knoptoren.nl kunt u een beklimming boeken. U gaat dan met een van de torenwachters naar boven.

De Martinuskerk

De Martinuskerk mist rechts de nooit gebouwde hoge toren. Deze kerk is in 1915 gebouwd, nadat in 1912 de oude Martinuskerk gesloopt werd. Het hoogkoor van de middeleeuwse Sint-Odakerk uit 1498 is blijven staan. De huidige kerk is ontworpen in Neogotische stijl.

Reuzenklomp

De Reuzenklomp die zich in het Dommelplantsoen langs de Corridor bevindt herinnert aan het verleden van Sint-Oedenrode als centrum van de klompenindustrie. De bijna drie meter lange klomp was oorspronkelijk van hout, maar deze viel ten prooi aan vandalisme. De huidige klomp is van beton.

De Hambrug

Vroeger was de Hambrug van hout, maar sinds 1883 is het van baksteen met metalen leuningen. Op 11 mei 1940 is de brug opgeblazen in de oorlog. In juni 1941 is de brug wederopgebouwd en diende het zowel als verbinding maar ook als rivier verbetering.

DSCN0847 Kasteel-Raadhuis-Dommelrode DCIM100MEDIA Kerk Sint-Oedenrode Sint-oedenrode1

Uitjes met kinderen

Een dagje op pad
Uitjes met kinderen
Uitjes met de kinderen

UITJESROOI

Voor de leukste uitjes
UITJESROOI
Brabant met kinderen

De Meierij

pareltjes van
De Meierij
de Meierij

Het Dommeldal

Dwalen en genieten in
Het Dommeldal
het Dommeldal

Het Vresselse bos

Schotse Hooglanders in
Het Vresselse bos
Het Vresselse Bos

Het Groene Woud

Ontdek de mooiste plekken van
Het Groene Woud
Dommel Brabant

Fiets- en wandelroutes

er op uit met
Fiets- en wandelroutes
Fiets- en wandelroutes

Uitstapjes

Er op uit met het hele gezin
Uitstapjes
Uitstapjes

Culinair genieten

innerlijke verwennerij
Culinair genieten

Streekpark Kienehoef

Brabants genieten
Streekpark Kienehoef
Streekpark Kienehoef