De Kienehoef
Kamperen
Voorzieningen
Omgeving

Het Vresselse bos

Schotse Hooglanders in Het Vresselse bos

Het Vressels Bos is een bosgebied van 241 hectare groot en ligt ten oosten van het kerkdorp Nijnsel/Sint-Oedenrode en de rivier de Dommel. Het bos is genoemd naar de nabijgelegen buurtschap Vressel. Dit gebied van 250 hectare ligt op een stuifzandheuvel, die drie meter hoger is dan de omliggende akkers. Vennen en natte heiden vormen prachtige gedeelten tussen begroeide heuvels en bos. Het bos is een leef plaats voor Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s.

De Hazenputten, een natuurlijk ven, bevindt zich in het midden van het gebied. Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Bij Natuurpoort De Vresselse Hut (Vresselseweg 33, Sint-Oedenrode) treft u een 4 meter hoge sleutel als herkenningspunt. Er staat een paneel met informatie over de routes, natuur- en cultuurhistorie in de omgeving. Door het Vressels Bos zijn verschillende wandel-, fiets- en ruiterroutes uitgezet. Ook loopt een regionale ATB-route door het gebied.

Van naaldbos naar gevarieerd bos

Aan de randen van het gebied woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Om de akkers te beschermen werd daarom besloten de stuifzanden te bebossen. In die tijd werden vrijwel uitsluitend naaldhoutsoorten toegepast. Het hedendaagse beheer door Staatsbosbeheer richt zich meer op het verkrijgen van een meer gevarieerd bosbeeld, met ondermeer inlandse eik, linde en beuk. Om te voorkomen dat de in het bosgebied gelegen Hazenputten verdrogen, wordt concurrerende beplanting rondom de vennen verwijderd.
Het gebied rondom de vennen wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Bijzondere vegetatie komt vooral rondom de vennen voor. Het gebied kent een rijke vogelpopulatie waaronder de geelgors, het goudhaantje maar ook de buizerd, havik en zwarte specht.

Hazenputten,_Vressels_Bos De dieren lopen vrij los in Het Vresselse Bos

Uitjes met kinderen

Een dagje op pad
Uitjes met kinderen
Uitjes met de kinderen

UITJESROOI

Voor de leukste uitjes
UITJESROOI
Brabant met kinderen

Sint-Oedenrode

gastvrij groen
Sint-Oedenrode
Sint-Oedenrode

De Meierij

pareltjes van
De Meierij
de Meierij

Het Dommeldal

Dwalen en genieten in
Het Dommeldal
het Dommeldal

Het Groene Woud

Ontdek de mooiste plekken van
Het Groene Woud
Dommel Brabant

Fiets- en wandelroutes

er op uit met
Fiets- en wandelroutes
Fiets- en wandelroutes

Uitstapjes

Er op uit met het hele gezin
Uitstapjes
Uitstapjes

Culinair genieten

innerlijke verwennerij
Culinair genieten

Streekpark Kienehoef

Brabants genieten
Streekpark Kienehoef
Streekpark Kienehoef