De Kienehoef
Kamperen
Voorzieningen
Omgeving

Het Dommeldal

Dwalen en genieten in het Dommeldal

Natuurgebied het Dommeldal is misschien wel de mooiste beekdal van Noord-Brabant. Dit natuurgebied ligt tussen Boxtel en Sint-Oedenrode. De naam Dommel is mogelijk afgeleid van van ‘dodde’ (riet) of ‘dud’ (moeras). De Dommel begint op de Donderslagsche Heide, net over de grens in België, stroomt bij Borkel Nederland binnen en verenigt zich in Den Bosch met de Aa tot de Dieze, die uitmondt in de Maas. Van bron tot monding is de Dommel 95 kilometer lang. Het gebied bestaat uit beemden, bolle akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van de beek af liggen op de hogere gronden bolle akkers. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. Wandel of fiets langs De Dommel en het prachtige Hollandse landschap dat daarbij hoort. Bijzonder is dat het dal in zijn geheel een redelijk gaaf beekdal met laaglandbeek is. Die vind je niet veel meer in Europa!

Ontdek de Dommel

De Dommel is natuurlijk bepalend voor dit gebied. Delen zijn ooit rechtgetrokken voor de landbouw, maar gelukkig heeft de beek haar oorspronkelijke loop op veel plekken gehouden of is deze hersteld. Centraal in het dal ligt sinds de 14e eeuw het Groot Duijfhuis, een boerderij met herenkamer en een vrijstaande duiventoren uit 1661. Vlak bij deze toren is een prachtige originele Jeroen-Bosch-schuur gebouwd. Tijdens diverse routes maakt u kennis met houtwallen, hooilanden, weilanden, bos, heideveldjes en poelen. Er zijn veel plant en diersoorten zichtbaar in het natuurgebied: ijsvogel, wielewaal, roodborsttapuit of de geelgors.

Ontdek de oevers – aardkundig monument

Op de hogere dekzandruggen en dekzandkopjes werden vroeger boerderijen gebouwd en ontstond de nederzetting Olland. Rondom die boerderijen ziet u karakteristieke bolle akkers. In de buitenbocht stroomt het water snel, waardoor de oever wordt uitgesleten. In de binnenbocht stroomt het water langzamer, waardoor er zand en leem wordt afgezet, waardoor deze geleidelijk aangroeit tot land. Tussen Sint-Oedenrode en Olland ligt een van de meanders van de Dommel waar je dit natuurlijke proces in de oevers goed kunt zien. Het is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot aardkundig monument, een monument dat is ontstaan door de werking van de elementen door de eeuwen heen.

Dommeldal en Haps 009 dommel

Uitjes met kinderen

Een dagje op pad
Uitjes met kinderen
Uitjes met de kinderen

UITJESROOI

Voor de leukste uitjes
UITJESROOI
Brabant met kinderen

Sint-Oedenrode

gastvrij groen
Sint-Oedenrode
Sint-Oedenrode

De Meierij

pareltjes van
De Meierij
de Meierij

Het Vresselse bos

Schotse Hooglanders in
Het Vresselse bos
Het Vresselse Bos

Het Groene Woud

Ontdek de mooiste plekken van
Het Groene Woud
Dommel Brabant

Fiets- en wandelroutes

er op uit met
Fiets- en wandelroutes
Fiets- en wandelroutes

Uitstapjes

Er op uit met het hele gezin
Uitstapjes
Uitstapjes

Culinair genieten

innerlijke verwennerij
Culinair genieten

Streekpark Kienehoef

Brabants genieten
Streekpark Kienehoef
Streekpark Kienehoef