De Kienehoef
Kamperen
Voorzieningen
Omgeving

De Meierij

Pareltjes van de Meierij

Meierijstad vormt de poort naar Het Groene Woud, is een veilige haven voor zowel de Dommel als de Aa en laat zich ook wel kenmerken als parel in het peppellandschap. Kom edelherten spotten, ontdek het populierenlandschap of herleef de geschiedenis van De Vlagheide. Wie in Noordoost-Brabant en de Meierij komt, staat versteld van het veelzijdige kleinschalige landschap. Natuur, landgoederen, landbouwgronden en dorpjes wisselen elkaar af.

Het landschap van de Meierij wordt doorsneden door twee rivieren: de Aa en Dommel. Bij ‘s-Hertogenbosch komen de Aa en de Dommel samen in de Dieze, die uitmondt in de Maas. Op dit punt is de stad ontstaan. De Meierij bestaat voornamelijk uit vlakke tot licht golvende zandgronden, die vooral in Peelland, de Kempen en de stroomgebieden van de Aa en de Dommel voorkomen. Vroeger kende de Meierij ook veel heide-landschappen, moerassen, veengebieden en boslandschappen. Na de middeleeuwen zijn grote delen van de uitgestrekte heide en venen in cultuur gebracht, waardoor hiervan nog maar een klein deel over is.

Kenmerkend voor de Meierij is het zogenaamde populierenlandschap. Dit karakteristieke landschap dankt zijn ontstaan aan het voorpootrecht dat in de feodale tijd door de hertogen van Brabant werd ingesteld. Dat recht houdt in dat de eigenaar van een perceel dat grenst aan de openbare weg, bomen mag planten op de wegberm vóór zijn perceel. Aanvankelijk werden voornamelijk eiken en wilgen geplant langs de openbare wegen. Het hout van die bomen werd gebruikt als bouwmateriaal, met name voor de gebinten en vitselstek wanden van boerderijen. Toen de boerderijen steeds verder versteenden daalde de behoefte aan eiken- en wilgenhout. In de Meierij werd toen steeds meer gebruikgemaakt van het voorpootrecht om populieren te planten. Het populierenhout kon verkocht worden aan de klompen- en luciferfabrieken die destijds in de regio opkwamen.

Voor meer informatie, leuke uitstapjes in de buurt, fietsroutes en de uitagenda bezoekt u de website Meierijstad.

Meierij3 Meierij1

Uitjes met kinderen

Een dagje op pad
Uitjes met kinderen
Uitjes met de kinderen

UITJESROOI

Voor de leukste uitjes
UITJESROOI
Brabant met kinderen

Sint-Oedenrode

gastvrij groen
Sint-Oedenrode
Sint-Oedenrode

Het Dommeldal

Dwalen en genieten in
Het Dommeldal
het Dommeldal

Het Vresselse bos

Schotse Hooglanders in
Het Vresselse bos
Het Vresselse Bos

Het Groene Woud

Ontdek de mooiste plekken van
Het Groene Woud
Dommel Brabant

Fiets- en wandelroutes

er op uit met
Fiets- en wandelroutes
Fiets- en wandelroutes

Uitstapjes

Er op uit met het hele gezin
Uitstapjes
Uitstapjes

Culinair genieten

innerlijke verwennerij
Culinair genieten

Streekpark Kienehoef

Brabants genieten
Streekpark Kienehoef
Streekpark Kienehoef